Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

28.8.2013

Ota kantaa!

Oikeusministeriön Ota kantaa! -sivulla voi esittää kehittämisehdotuksia suomalaisiin, demokraattisiin vaikutusmahdollisuuksiin. Nyt on mahdollisuus sanoa sanasensa sekä perustuslain suomista periaatteellisista vaikutusmahdollisuuksista että niiden käytännön soveltamisesta!

Itse aloitin allaolevalla viestillä keskusteluketjun Maankäyttö- ja rakennuslain osallisuuspykälästä, jossa mainitaan oikeus tulla kuulluksi, mutta kuuntelemisesta ei puhuta mitään. Toinen ongelma liittyy osallisuuskäsitteen kapeaan maantieteelliseen tulkintaan, joka käytännössä johtaa siihen, että kaikki vaikuttaminen näyttäytyy kaavoituksen estävänä nimbyilynä.

Ja sitten se keskustelunavaus:

"Maankäyttö- ja rakennuslaissa on paljon käytännön rajoituksia, jotka rajoittavat osallistumista kaavoitukseen. Ensimmäinen rajoitus on osallisuuden käsitteen rajoittuminen vain maantieteelliseen läheisyyteen ja toinen saman lain kuulemispykälän käytännön soveltaminen. Toinen ongelma on se, että ei ole mitään tapaa todentaa, missä määrin osallistumis- ja arviointisuunnitelmia on implementoitu suunnitteluun. Kolmas ongelma liittyy vielä tämän saman lain muoto-ongelmaan: kansalaiset tulevat mukaan vasta silloin kun pitää ottaa kantaa, jolloin heillä ei jää mahdollisuuksia vaikuttaa positiivisesti. Pitäisi voida olla mukana jo suunnitteluvaiheessa, esimerkiksi ehdottamassa hankkeita."

Ei kommentteja: