Kuvalähde:
http://www.fmp.fi/fmp_fi/muvieras/nayttely/vaihtuva/2006/20060915_iki/index.htm#kuvat
Artikkeli julkaistu alunperin Horisontin nettisivulla www.horisontti.net.
Horisontin fotokerho I.K. Inhan johdolla suomalaisuuden jäljillä
Horisontin valokuvauskerho kävi tutustumassa keskiviikkona 1.11.2006 Kaapelitehtaan näyttelyyn "Hymyilevät rannat - I.K.Inhan luonnon hurmaus ja melankolia" ja tiistaina 12.12 Tarvaspään näyttelyyn "Unelma maisemasta". Näyttelyissä oli esillä sadoittain uusia vedoksia Inhan maisemakuvia ja kansatieteellisiä valokuvia.
Into Konrad Inha (1865-1930) eli suurten suomalaisten kulttuurihenkilöiden aikaa. Hän oli paitsi lehtimies, kääntäjä ja kirjailija, ennen kaikkea hänen elämäntyönsä suomalaisen maisemakuvauksen uranuurtajana on jäänyt historiaan. Inha dokumentoi tunnontarkasti paitsi suomalaista maisemaa, myöskin suomalaista elämänmuotoa. Polkupyöräilyn pioneerina hän polki halki koko Suomenmaan, vangiten mustavalko-otoksiinsa kansakuntamme syntyvaiheet 1880-luvulta 1920-luvulle. Tähän kansakunnan synnyttämiseen Inha osallistui dokumentoimalla sukulaiskansojemme elämää Vienan-Karjalassa; lisäksi hän nostatti kansakuntaamme Pariisin maailmannäyttelyä 1900 varten otetulla Suomen maatalous -sarjallaan.
Inhan valokuvat ovat paitsi teknisesti hämmästyttävän tarkkoja, ne myös onnistuvat puhuttelemaan piilevää, osin tiedostamatontakin suomalaisissa ihmisissä. Inha on suomalaisen valokuvauksen Sibelius tai Gallén-Kallela.
Erinomainen Inha -sivusto (ilman kuvia) löytyy alta:http://www.jaahdyspohja.net/historia/Inha/inha_Intro.html
Erinomainen Inha -sivusto (ilman kuvia) löytyy alta:http://www.jaahdyspohja.net/historia/Inha/inha_Intro.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti