Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

4.11.2011

Ei tainoja takapihallein

Elokuvassa Terminator II Arnold Schwarzeneggerin esittämä ihmisrobotti totesi, että "the more contact I have with humans, the more I learn". Hän ylsi oppimisprosessissaan niin pitkälle, että oppi jopa itkemään.

Yleensä kaikki ennakkoluulot - siis negatiiviset - johtuvat - määritelmän mukaan - siitä, että ihminen ei tiedä jotakin, koska hänellä ei ole siitä kokemusta. Ja niin hän voi vain toistaa muiden käsityksiä tai pahimmassa tapauksessa, toisten ihmisten ennakkoluuloja. Yleensä ihminen oppii hyväksymään ja suvaitsemaan itselleen uusia asioita, asiantiloja, tottumuksia, tapoja ja olioita sitä mukaa mitä tutummiksi ne tulevat. Jos robottikin voi oppia jollei nyt ihan ihmiseksi niin ainakin olemaan ihmisiksi, voinemme ehkä toivoa että tainoillakin on toivoa..?

Hipster-hitiksi yltänyt tämän jonkun Tainan höläys yleisinhimillisistä tosiasioista saattaa valitettavasti tehdä tästä Tainasta marttyyrin, jonka ovea persut ilosta tutisten koputtavat pyytäen häntä antamaan inhimilliset kasvot ties mille. Älkäämme antako niille sitä iloa. Puhukaamme mieluummin ilmiöstä, jolle Taina antoi siivet.

Jokaisella on oikeus vaikuttaa oman elinympäristönsä suunnittelemiseen. Naapureitamme emme sen sijaan voi valita, joskus heikkona hetkenä sitä tulee ajatelleeksi että valitettavasti. Kaupungissa on anonyymi, simmeliläinen, apaattinen sulkeutuminen ulkopuoliselta todellisuudelta kuitenkin aika hyvin mahdollista. Vaikeampaa näyttää olevan suojautuminen sellaisista kaupunkielämään kuuluvista asioista, joista ei itse pidä. Silloin kannattaa muuttaa sinne maaseudulle ihan vapaaehtoisesti. Suomessa tilaa riittää.

Kaikista Tainoista huolimatta oikeus tulla kuulluksi ja mahdollisuus vaikuttaa oman elinympäristön suunnitteluun on liian tärkeä jotta kaikki maailman tainat saisivat minut edes heikkona hetkenäni olemaan puolustamatta kaikin käytettävissä olevin voimineni tätä oikeutta. Ja tämä oikeus on niin tärkeä, että sitä pitää jokaisen käyttää etteivät nämä tainat saa valtaa julkiseen tilaamme ja kaupunkioikeuksiemme ylitse.

Minä lupaan, että kaikki mahdolliset keskustelut siitä, onko oikein ja mahdollista rakentaa yhteiskuntamme vähäosaisille palveluita, joiden ansiosta he saisivat edes minimaaliset ihmisoikeudet, kuten asunnon, tyssäävät kanssani justiinsa. Suvaitsemattomat nimbyt eivät tule saamaan minusta puolestapuhujaansa. Sen sijaan puhun niiden puolesta, joiden ääni ei tule kuulluksi. Ja toivotan ihmiset kaupunkiini tervetulleeksi.

Tainan löpsähdykset voi tarkistaa klikkaamalla linkin alta löytyvää videota, ja kelata sitä kohtaan n.36 minuuttia.

Ei kommentteja: