Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

2.11.2011

GARPPAAJILLE GREATIINIA!

Joskus paljon nuorempana, jolloin en ollut vielä täydentänyt yliopistoviisautta elämänviisaudella, muistan ihmetelleeni, miksi niin usein ihmisten elämäntavoista näytti muodostuvan hämmästyttävän usein loogisia kokonaisuuksia. Esimerkiksi keskimääräistä useammin kehitysyhteistyötä korkealla omassa agendassaan pitävä on kasvissyöjä, ja vastaavasti autoilua arvostava varmaan enemmän lihansyöjä. Kirjoitin ainejärjestöni lehteenkin, että en ymmärtänyt, miksi ruokavalion piti näkyä vaatteista ja samaan hengenvetoon julistauduin postmoderniksi, samana iltana juosten pitkän lenkin, käyden Finlandia-talon konsertissa ja ottaen sikaaria.

No, usein silloinkin kun ihmisen elämänvalinnat näyttävät toisistaan riippumattomilta, niiden taustalla voi olla jokin sosiologinen "kolmas", kuten modernisaatio, huoli ympäristön tilasta tai tasa-arvosta, omasta terveydestä tai niin edelleen. Joten se siitä postmodernista.

Nyt karppauksesta on tullut päivän sana. Minä mitään karppaa. Ja jos karppaisin niin alakarppaisin. Koko termi pitäisi vaihtaa. Jos pyrkimyksenä on vähentää hiilihydraatteja, ei silloin pidä karpata vaan alakarpata. Tulen jatkossa yleisen ymmärrettävyyden vuoksi välttämään sekä ala- että yläkarppaamista.

En tiedä, onko kyse ajan hengestä vai ainoastaan sen sähköisistä heijastumista, mutta omia elämänvalintoja nähdään usein tarpeelliseksi puolustaa hyökkäämällä toisenlaisia elämänvalintoja kohtaan. Jotkut uskovat uskomuksiin, toiset uskomushoitoihin, kolmannet uskontoihin, neljännet johonkin uskomattomaan ja viidennet eivät millään suostu uskomaan sitä, että uskovat. Johtuuko asemasota sitten siitä, että ravitsemusaineissa on nykyään monen elanto kiinni, kun taas ennen elämät olivat kiinni ruoasta? Minun puolestani saavat kyllä markkinoida niitä lisäaineettomia lisäaineita kunhan eivät ryhdy tekemään minusta oman evankeliuminsa levittäjiä.

Jos maapallolle kyllä vähähiilihydraattinen ruokavalio onkin yksiselitteinen hyvä (katso klikkaamalla linkkiä Jukka Relanderin teksti aiheesta), niin absolutismi yhdistettynä ahdasmielisyyteen ei ole ehkä niin hyväksi ihmiselle. Moni kokee tarvetta löytää lopullisen totuuden siitä, mitä on terveellinen ruokavalio ja vielä ihmeellisempää, saarnata tätä evankeliumia ainoana mahdollisena totuutena. Kumpi onkaan liberaalimpi: maapallo vai ihminen? Onko mielipidesaastan aiheuttama epäsopu pahempi paha kuin lihakarjan tuotannon väliton ja välillinen kuormitus? Aiheuttaako karppaaminen tai epäkarppaaminen, ala- tai yläkarppaaminen aggressiivisuutta?

Lopuksi sopii kevennys. Googlasin eräästä verkkokaupasta vähän aikaa sitten urheiluvälineitä, kartoittaakseni käytettyjen suksien markkinoita. Yksi myi siellä lisäravinteena greatiiniä. Sitä minullekin. GREATIINIA! ÄRRHHH!

Ei kommentteja: