Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

2.7.2012

Lopetetaanko EM-kisat?

Ei jalkapallon. Ne tarjosivat paitsi upeaa viihdettä, myös huippu-urheilua parhaimmillaan. Tarkoitan eilen päättyneitä yleisurheilun EM-kisoja, jotka jostakin käsittämättömästä syystä siirrettiin olympiavuoteen.

Aikaisemmin yleisurheilukisojen sykli toimi mitä mainioimmin: 4:llä jaollisina vuosina olympialaiset kisat, ja niistä kahden vuoden päästä EM-kisat. Sitten tulivat MM-kisat ja tämä toimiva sykli meni sekaisin. Sen kalenteri vielä kesti, että MM-kisat pidetään 4 vuoden välein, mutta vuodesta 1993 alkaen MM-kisoja alettiin pitää joka toinen vuosi. Tämän siirron todellisena motiivina ei ole ollut se, että urheilijat saavat edustustilaisuuksia vaan se, että mainostajat saavat messuja. Kun EM-kisasyklistäkin vielä tehtiin 2-vuotinen, yleisurheilijan kilpailukalenterissa on ollut arvokisavaraus jokaiselle vuodelle. Nyt vuosi malja jo ylitse.

EM-kisat, joissa 400 metrin voittajasuosikki juoksee ilmeisesti ylirasitusta ja loukkaantumisriskejä välttääkseen vain viestit, ollakseen ehjänä kauden päätapahtumassa eli muutamien viikkojen päästä alkavissa olympiakisoja, eivät ole EM-kisojen arvoiset. EM-kisojen arvoiset eivät myöskään ole kisat, joissa ei ratkota euroopanmestaruuksia. Näemmä kisajärjestäjät eivät katsoneet kävelyurheilua ja maratonjuoksua arvokilpailujen arvoiseksi ohjelmaksi. Ok, on kai pakko olla kisajärjestäjiä ja urheilijoita kohtaan reilu: 50 km kävely ja maratonjuoksu ovat niin rankkaa leikkiä että ei ole realistista rakentaa kauteen kahta kuntohuippua; ensin EM-kisat ja sitten hädin tuskin kuukauden päästä olympiakisat. Karsittakoon siis kisakalenteria harventamalla sykliä tai poistamalla EM-kisat, kun kerran kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on jo päättänyt että maanosamestaruudet eivät ole kisaamisen arvoisia!

Ei kommentteja: