Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

22.1.2013

Kommunalkan paluu

Asumisen kehittämis- ja rahoituskeskus Ara (vai menikö se nimi toisinpäin) järjestämässä ideakilpailussa arkkitehtiopiskelijat visioivat tulevaisuuden vuokra-asumista. Ideoissa korostuivat lähiruoka ja muunneltavuus, hyvä!

Nythän esimerkiksi Porvoon muuten monin tavoin epäilyttävästi suunnitellussa Hornhattulassa on Boklöf-taloissa (vai miten niissä nyt asuttiinkin) on asuntokohtaisia viljelyspalstoja. Kiva idea! Arvostan myös muunneltavuutta: kun ihmisten elämäntilanteet muuttuvat, esimerkiksi lapsia tulee tai lähtee, ihmisten ei tarvitsisi myydä asuntojaan muuttuneeseen elämäntilanteeseensa sopimattomina.

Ideoissa puhuttiin myös yhteisöllisyydestä. Kannatan lämpimästi taloyhtiön kerhohuoneistoja, mutta yhteiskeittiöihin olen epäileväinen. Yhteisista suihkuista eivät kai sentään kehdanneet puhua mitään, sellaisistakin on kokemusta nuorisoretkeilymajoissa. On vinkeää kun yläsängystä lontoolaisessa hostellissa hyppää kroaattikaunotar liian pieni pyyhe lannevaatteenaan ja kivaa jakaa olutpullo ja futismatsi tanskalaisaustralialaisessa seurassa.

Yhteisöllisyys voi sopia joillekin, ja parhaimmillaan se tuo kivan bonuksen. On kivaa kun on paikkoja tavata ihmisiä, olivat sitten klubitaloja, viljelyspalstoja tai kerhohuoneita. Koti on kuitenkin rauhoitettu paikka: sinne saa vetäytyä olemaan juuri niin asosiaali kuin on.

Suomalaisia jurottajia pitäisi rohkaista kanssakäymiseen, mutta ei siihen oikein voi pakottaakaan. Yhteisöllisyys voi olla kitti, joka pitää akvaarion koossa, mutta meille suomalaisille yhteisöllisyys voi näyttäytyä ei kittinä vaan itse akvaariona, esilläolopakkona muiden kanssa. Yhteisöllisyys itse valittuna silloin kun se meille sopii on ok, mutta minään pakotettuna ihmelääkkeenä, joka korjaisi kaikki primaarisosialisaation puutteet ja kasvattaisi hyviksi yhteiskunnan jäseniksi, sitä ei pidä tarjota. Sinun lapsesi kuitenkin ovat sinun lapsiasi. Aran kilpailu toisi suomalaiseen asumiseen neuvostomallin kommunalkoineen ja se ei meidän kansanluonteeseemme oikein istu. Suomalaisella pitää olla oikeus jurottaa.

Jutun Aran ideakilpailusta voi lukea klikkaamalla otsikkoa.

Ei kommentteja: