Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

17.5.2013

Julkisen sektorin pullamössö

Julkinen sektori ei ole syntipukki

Kun Vesa Koskivuo toivotteli julkisen sektorin tervemenneeksi maanantain Uusimaassa 13.5. syyllisenä siihen, että taloudessamme muka menee huonosti, hän ei taida tietää sitä, että julkiselle sektorille ei juurikaan olla perustettu uusia virkoja 23 vuoteen. Moni ennen kuntien perustoiminnoksi luokiteltu palvelu maksetaan nyt esimerkiksi EU:n rakennetuilla.

Pääsin kurkistamaan vähäsen työelämää julkisella sektorilla 90-luvun alkaessa ennen yliopisto-opintojeni aloittamista, ja minulle sanottiin, että taivas aukenee valmistuttuani kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. No, ei avautunut.

Julkinen sektori ei ole mikään syntipukki eivätkä sen työntekijät syypäitä siihen, että teollisuus siirtää tuotantonsa kolmanteen maailmaan. Ilman Koskivuon epäilemää julkista sektoria eivät vanhukset, lapset ja sairaat tulisi hoidetuiksi, lapset ja nuoret ja mikseivät vähän vanhemmatkin opetetuiksi, kirjastot voisi samantien lakkauttaa, puhumattakaan uimahalleista. Julkisia palveluita ovat ne tiet, joilla Koskivuokin varmaan ajelee.

P.S. Silloin 90-luvun alussa yritettiin syyllistää meitä nuoria tästä kaikesta käsitteellä pullamössö. Minä en tiennyt mitä se on, ja jouduin kysymään äidiltäni. Jos me julkisen sektorin lokoisista eläkeviroista mitään tietämätön pätkätyösukupolvi sattuisimmekin olemaan jonkun käsittämättömän älyllisen kuperkeikan tekemisen myötä syypäitä siihen, että suuryritykset palkitsevat omistajansa avokätisesti mutta laittavat kansalaisia kilokaupalla kilometritehtaalle, antakaa meille sitten sellainen käsitteellinen selkäsauna, jonka ansaitsemme. Kutsukaa meitä sitten vaikka valmispitsasukupolveksi, ja varattakoon se hauta sille pullamössölle ja jätettäköön hyvinvointivaltion rippeet rauhaan!

Kirjoitus julkaistiin tämän aamun Uusimaassa.


Ei kommentteja: