Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

5.8.2008

Kuvareportaasi Pihlajamäen puistoista

Helsingin kaupungin rakennusviraston suositut puistokävelyt jatkuivat keskiviikkona 6.8 Pihlajamäessä. Kello 18 Pihliksen ostarilta starttaavalla kävelyllä oli mukana satakunta ihmistä tutustutamassa Pihliksen seudun historiaan ja komeaan luontoon. Läheskään kaikki osallistujista eivät olleet paikallisia, vaan mukana oli mukana lukuisia "puistoturisteja". Pihlajamäki, joka on ensimmäisenä "lähiöksi" miellettynä kaupunginosana suojeltu kaupunginosa, sijaitsee Viikin ja Vantaanjoen välissä.

Toivottavasti tulevan kansallisen kaupunkipuiston kivijalka, Keskuspuisto, jatkuu Paloheinästä itään Vantaanjoelle ja sitä alas aina Vanhankaupunginlahdelle Helsinkipuistona. Pihlajamäen kainaloon 70-luvun alussa rakennetun Pihlajiston vierelle rakennetaan uusi asuinalue poistuneen ampumaradan tilalle, ja osin uuden asuinalueen tarpeiksi ja osin siksi että HKR haluaa "ennallistaa" alueen luontoa, metsää on kaadettu hurjasti suunnilleen Pikkukoskea vastapäätä.

Pihliksen seudun nähtävyyksistä mainittakoon kaksi jääkautista hiidenkirnua, joista toinen on Suomen suurin. Lisäksi Pihlajamäen ja Pihlajiston välissä sijaitsevassa Kiillepuistossa kävelyn maailmanmestari Valentin Kononen opetteli ensimmäiset alkeet erehtymättömille lantion keinahduksilleen, ja tämä reitti on nyt merkitty maastoon kylän suuren pojan kunniaksi. Vallun reitti ei kuitenkaan osunut kävelymme varrelle.

Vuolukivenpuisto on viikon 32 Viikon puisto. Soittamalla puhelinnumeroon 020 690 090 voi kuulla kulloisenkin Viikon puiston tarinan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.







Tsaarin hevostallien kivijalka.


Pihlajamäen kaksi hiidenkirnua saivat opaskyltin ja näköalatasanteet viime keväänä.


Suomen vanhin, eli 8 metriä syvä hiidenkirnu nimettiin äskettäisessä nimikilpailussa Aarninpadaksi.


Aarninpadan "morsian", Rauninmalja. Rauni viittaa pihlajan ruotsinkieliseen nimeen rönn.



Tällä paikalla oli Pihlajamäen viimeinen omakotitalo, jota esittävä Ritva Harlen ympäristötaideteos, pylvään päässä nököttävä näköispienoismalli. Paikalla toimi ekoyhteisö, jossa asui muun muassa Rosa Liksom.



Tämänkään leikkipuiston altaassa ei ole vettä, koska kukaan ei suostu ottamaan vastuuta altaan täytöstä, puhdistamisesta ja valvonnasta. Miten olisi oma vastuu?



Näkymä Pihliksen kirkolta ostarin ylitse.

Ei kommentteja: