Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

22.2.2011

Liitetään Malminkartano Vantaaseen!Silta yli synkän veden. Kuva on otettu Helsingin ja Vantaan rajalta. Kuvassa näkyvät talot ovat Vantaata, kuvaaja taisi seistä toinen jalka Helsingissä, toinen...

Olen metropolisaurus – olettaen, että Helsinki on metropoli – jolle jo lapsesta asti on ollut selvää, että pääkaupunkiseutu koostuu yhdestä, säteittäin leviävästä suurehkosta kaupungista, jonka osilla on erilaisia nimiä, kuten Vantaa, Espoo ja Kauniainen. Ja aivan yhtä selvää on ollut, että tämä tosiasiallinen yhden kaupunkikeskuksen malli tulee heijastumaan myös siihen, millaisia ja minkä nimisiä kuntia alueella on, ennemmin tai myöhemmin. Siis Helsinki.

En kuitenkaan jäisi odottelemaan sitä, että valtioneuvosto lopulta päättää pakkoyhdistää kunnat niiden oman jääräisen uppiniskaisuuden takia. Ihmiset asuvat jo nyt ja ovat asuneet aina yhdessä metropolissa, tai siis sen eri osissa. Kuntien yhdistämistä tai edes kuntarajat ylittävän asioinnin helpottamista odotettaessa rajojen uudelleentarkastelun voi aloittaa tutkimalla ihmisten tosiasiallisia asiointimatkoja ja liikennevirtoja. Tai ***:t siihen mitään tutkimista tarvita. Riittää kun havainnoi ja juttelee.

Otan esimerkin Kuninkaankolmioksi vastabrändätyn alueen. Jos jonkun arkinen elämismaailma ja kaupunkibrändäreiden todellisuus eivät kohtaa, valistettakoon, että kyse on Helsingin, Vantaan ja Espoon rajavyöhykkeestä, jonka voisi piirtää harpilla, jonka keskipiste olisi Rajatorpassa. Siis alue, johon kuuluvat ainakin Uusmäki, Konala, Malminkartano, Rajatorppa, Friherrs, Myyrmäki, Kaivoksela, Hakuninmaa, Kaarenmäki ja tulevat Kuninkaantammen ja Honkasuon alueet. Kaksi viimeksimainittua tullaan liittämään toiminnallisesti Vantaaseen, vaikka ne sijaitsevat Helsingissä. Olisikin siis parasta liittää ne jo kättelyssä Vantaaseen. Samaten Malminkartanon voisi liittää Vantaaseen. Maltsun ja Kantsun erottava Mätäjoki on ties kuinka moninkertainen Berliinin muuri, jonka yli ei kulje edes huhupuhe eikä maltsulaisia ja kantsulaisia yhdistä edes kuolema tai poliisi. Jo nyt jaloillaan pysyvät maltsulaiset käyvät Myrtsissä kaupoissa, kirjastossa ja uimassa. Tämä on tapahtunut etenkin sen jälkeen kun tämä asiantila siunattiin rakentamalla yhdystie Maltsun ja Myrtsin välille: yksi tie, jolla on kaksi nimeä. Ojamäentieksi sitä haukutaan korkeintaan parisataa metriä ennen kuin se ylennetään Korutieksi Vantaan puolella.

Tämä tulkoon tapahtumaan siis ennen kuin Vantaasta tulee osa suur-Helsinkiä. Siirreltäköön rajoja siis ennen kuin siirrellään rajoja. Rajojen siirtely ei ole vaikeaa. Niitä on siirrelty ennen ja niitä siirrellään vastedeskin. Joutavat hus pois ihmisten arkielämää vaikeuttamasta.

Loppuun paljastan salaisuuden: kyllä Myyrmäessä käydään Kannelmäestäkin. Olen käynyt siellä urheilemassa, sienestämässä, kaupoissa, riiaamassa ja kirjastossa jo 30 vuoden ajan. Ei Kantsusta ole Myrtsiin nimittäin kuin pari kilsaa.

Otsikkoa klikkaamalla löytää kuvallisen tutkielmani Honkasuon paradigmaattisesta metropoliyhteistyöesimerkistä.

Alkutekstin - joka on julkaistu blogissani perukangas.blogspot.com - siteeraaminen ilman kirjoittajan lupaa kielletty mutta kommentointi lämpimästi kannustettu!

Ei kommentteja: