Kumppanuustalo Horisontin, joka on Helsingin Malminkartanossa sijaitseva asukastalo, perusti 90-luvun syvimmän laman reaktiona syntynyt Länsi-Helsingin Työttömät. Horisontti on vuosien saatossa tarjonnut kodin monenlaisille yhdistyksille, tiloja kokouksille, pysyvälle kirpputorille, monenlaisille käsityö- ja polkupyöräpajalle, kursseille laidasta laitaan sekä tarjonnut paikallisille asukkaille maittavaa lounasta, osallistunut paikallisten tapahtumien järjestämiseen ja työharjoittelu- ja -kokeilupaikkoja sadoille ja taas sadoille työelämän ulkopuolelle eri syistä joutuneille. Nyt tämä kaikki näyttää olevan vaakalaudalla. Kaupungin toiminta-avustus ei riitä jo nyt merkittävältä osaltaan vapaaehtoisuuteen perustuvan toiminnan pyörittämiseen.
Olin itse Horisontissa töissä v. 2006-2007, jolloin vastasin Horisontin Raha-automaattiyhdistyksen rahoittamasta Tehdään kimpassa-projektista. Projekti järjesti ja mahdollisti kursseja, opintopiirejä, otti kymmeniä työkokeilijoita ja -harjoittelijoita, perusti valokuvaus- ja elokuvauskerhon, puutarhaviljelyspalstan, lehden, venäjänkielen kurssin, rahoitti sähly- ja jalkapallojoukkuetta ja niin edelleen. Minulla oli monipuolinen kosketuspinta Horisonttiin, kuten kaikilla, jotka ovat tavalla tai toisella mukana toiminnassa. Horisontti on enemmän kuin työpaikka tai asukastila, se on elämäntapa, joka rikastaa kaikkien elämiä jotka ovat saaneet olla mukana.
Jotkut ovat saaneet Horisontista elinikäisiä ystäviä, kuten minä. Joillekin se toimi välityöpaikkana, kuten sille yhdelle työharjoittelijalle, johon törmäsin muutama vuosi eteenpäin Kluuvin TE-toimiston virkailijana kun itse paluumuuttajana kävin ilmoittautumassa työnhakijaksi. Toiset se pitää mielekkäässä elämässä kiinni, kuten liikuntavammaisen toimistotyöntekijän, tai ne venäläistaustaiset miehet, jotka tapaavat polkupyöräpajalla. Ensimmäiseksi kuvaamani kaltaisessa tapauksessa Horisontilla on välinearvo, jälkimmäisille itseisarvo. Eikä Horisontti suinkaan tyhjene näihin ääripäihinsä: suurin osa on Horisontin toiminnassa, koska kokee sen kivaksi ja mielekkääksi, jopa elämäntavaksi.
Kun heikkoina aikoina nyt ollaan jatkettu hyvinvointipalveluiden alasajoa, kolmannen sektorin vastuu lisääntyy. Porvaristo perustelee tämän valuttamisena, siis kansalaisten voimaannuttamisena, jolloin Horisontin kaltaisilla paikoilla on välinearvo siinä mielessä, että ne hoitavat joko virallisen yhteiskunnan tehtäviä tai sitten ne ovat välietappeja "oikeaan" tekemiseen. Vasemmistolla taas kyse on sälyttämisestä, jolloin kansalaisyhteiskunta saa hoitaakseen yhteiskunnallisia tehtäviä, ja tämä perustellaan yhteisöllisyyden itseisarvoisella hyvällä, jolla niukkuus voidaan perustella. Oli miten oli, Horisontin luulisi kelpaavan sekä porvaristolle että vasemmistolle. Horisontin toiminta on ennaltaehkäisevää ja kannattavaa, vaikka sitä olisikin vaikeaa kääntää perinteisessä tilinpäätöksessä voitolliseksi. Suosittelen epäröijille tutustumista sosiaaliseen tilinpitoon ja Horisontin toimintaan. Horisontin toimintaan voi tutustua klikkaamalla oheista linkkiä:
http://www.horisontti.net/
Horisontti on vuosien ajan ollut mukana vaikuttamassa ympäristönsä viihtyisyyteen. Tässä mukana Malminkartanon asema-aukion istutuksissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti