... kunnes takuuvuokrat poistetaan tai ainakin sen voi saada sosiaalitoimesta. Hallituksen esitys, jonka tarkoituksena on vähentää pikivipeistä aiheutuvia ongelmia, esittää pikaluottojen maksimaaliseksi vuosikoroksi 51% kun se nyt voi olla jopa 920%.
Tiedän, että moni on saanut taloutensa täysin sekaisin pikaluotoilla. Onko pikavippi sitten kana vai muutenkin puutteellinen elämänhallinta muna, sitä en tiedä, mutta sen tiedän jo entisenä vuokraisäntänäkin, jolle sattui kohdalle hanttikortti vuokralaiseksi, että pikavipeillä voi viedä luotto- eli oikeastaan kansalaiskelpoisuutensa kun otetaan uutta vippiä jotta voitaisiin maksaa vanhojen korkoja.
Kun talvella 2010 marssin omaan Aktia-pankkiini paluumuutettuani Suomeen henkilökohtaisen että taloudellisen konkurssini jälkeen, saadakseni muutaman satasen matalakorkoista luottoa pankista, minut naurettiin ulos. Tai oikeastaan sylkäistiin, sillä minulla ei ollut tuolloin työpaikkaa, saati säännöllisiä kuukausituloja, saati takaajia. Tuolla kertaa onneksi sosiaalityöntekijän yksilöllinen harkintavalta pelasti siieksi kun sain töitä (siihen meni kuukausi). En harkinnut pikaluottoja, sillä osaan laskea. Osaan myös ennustaa tulevaisuuteni jo eletyn ja tapahtuneen perusteella: jos ei ole säästöjä, tämä tarkoittaa myös sitä, että ei pysty maksamaan vippejä takaisin, sillä nollasaldo ei kasva korkoa.
Ymmärrän kuitenkin pikaluoton ottajia oikein hyvin. Jos ei ole säästöjä tai maksavaa pappaa, silloin pikavippi voi olla ainoa tapa ostaa uusi pesukone hajonneen tilalle tai maksaa vuokratakuut. Siksi niitä ei pidäkään kieltää, ellei sitten samalla velvoiteta sosiaalitointa maksamaan toimeentulotukeen oikeutettujen vuokratakuut ja uusimaan heidän välttämättömät kodinkoneensa (jotka ovat ainakin uuni, jääkaappi ja pesukone, ei televisio). Pitää siis mieluummin lailla kohtuullistaa pikavippien koronkiskonta.
Lisää aiheesta voi lukea Aino-Kaisa Pekosen allaolevasta blogilinkistä:
http://aino-kaisa.vuodatus.net/blog/3278348
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti