Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

10.12.2012

Yrittäjiä aina tarvitaan

Itsenäisyyspäivän juhlissa niinsanotuiksi toimittajaksi naamioidut noloilijat ja poliitikot vasemmalta oikealle olivat herttaisen yksimielisiä siitä, että Suomi nousee yrittämisellä. Suomi tarvitsee yrittäjiä, kaikkein selvimmin tämän sanoi Hjallis. Mikäs siinä, asiastahan vallitsee kansallinen konsensus, ja mikäs sen parempi paikka esittää tämä konsensus on kuin Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivänjuhlat.

Mitä nämä yrittäjät sitten ovat? Haluttiinko tässä jatko-osaa kansallisille menestystarinoille, uutta Nokiaa? Kun Talvivaara se ei ole, vaikka Sauli Niinistö ennen presidentiksi tuloaan tällaistakin ehdotteli, miten olisi Angry Birds? Koko Suomi vaan vihaisten lintujen alihankkijoiksi niin on helpompi upottaa täsmäosumalla koko tämäkin höskä, ei sillä, etteivätkö lintuhahmot olisikin nerokkaita.

Totta kai yrittäjät työllistävät, oli kyse sitten lume-, pakko- tai ihan oikeista yrittäjistä: he työllistävät kirjanpitäjiä, juristeja, jotka auttavat heitä olemassaolon taistelussa heidän työnsä tilaajia vastaan,  puhumattakaan sitten niistä nuorista, joille heillä ei ole varaa maksaa oikeaa palkkaa. Mitä tämä yrittäjien kuuluisa työllistäminen sitten on oikein laatuaan? Puhelinmyyntifirmat työllistävät vaille minkäänlaista työehtosopimusta, rakennuttajat silppuavat alihankintaketjunsa niin moneen osaan että polkumyynti on tehty teknisesti mahdolliseksi. Valtiovalta ei ainoastaan sulje tältä silmiään vaan jopa siunaa tämän, ulkoistaen tehtäviään, jotta työttömiksi jääneet määräaikaiset voidaan toivottaa takaisin tervetulleiksi takaovesta entistä kehnommilla työehdoilla.

Jos yrittäjät kerran ovat niin tärkeitä, miksei heitä sitten auteta? Ainakin kun yllättävän hyvin yrittäjämyönteisyytensä myynyt Kokoomus sumuttaa olevansa yrittäjän asialla, tämä yleensä tarkoittaa sitä, että he antavat yhteisymmärryksessä demareiden ja muiden kokoomuspuolueiden kanssa tontteja hehtaarihalleille ja parkkipaikkoja kansainvälisille korporaatioille. Sen sijaan siitä, miten pienten toiminimillä yrittävien osaamis- tai kauppayrittäjien arki tehtäisiin mahdolliseksi, he eivät sano mitään. Paras veikkaus pienyrittäjän porkkanaksi olisi perustulo, jota ajavat Vihreät ja Vasemmistoliitto. Nämä puolueet ovatkin pienyrittäjän asialla, porvaripuolueet ovat suurpääoman salakuljettajia. Satun hieman tietämään, mistä puhun: maksoin velkoja kuusi vuotta näennäisyrittäjyydestä, joka minulle kaupiteltiin työvoimapoliittisesti ainoana työllistymiskeinonani.

Kun nyt on käsitelty kansallinen konsensus yrittämisen autuudesta, niin miksei kukaan kaipaa työttömiä, päihteidenkäyttäjiä, yksinhuoltajia, vammaisia tai mielenterveyskuntoutujia ja maahanmuuttajiakin vain silloin kun heille voidaan ulkoistaa ns. "paskaduunit"? Heille ei ole sijaa tässä yrityshotellissa.

Kirjoitukseni julkaistiin tämänaamuisessa Uusimaassa.

Ei kommentteja: