Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

8.9.2008

Ilmastolaki nyt!

Eduskunta palaa työhön tiistaina 9.9. Ilmastonmuutokseen vastaamisesta on puhuttu hyviä ja kauniita koko kesä, mutta Suomen päästöt jatkavat kasvamistaan. EU:n viimeisimmän päästödatan mukaan Suomi kuuluu perässähiihtäjiin päästöjen vähentämisessä – vuoden 2006 päästöt olivat yli 13 prosenttia Kioton vertailutason yläpuolella. Samaan aikaan hiilen ja öljyn kulutus kasvavat.

Kansanedustajille on lähetetty lähes 16 000 korttia, joissa suomalaiset ovat pyytäneet ilmastolakia. Nykypolitiikka ei vastaa ihmisten tahtoa.

Muodostamme vartaloillamme eduskunnan portailla maaten tekstin "Ilmastolaki nyt". Tempaus järjestetään tiistaina 9.9. klo 8-12, ja teksti muodostetaan kahdessa vuorossa: klo 8-10 ja 10-12.

OHJEET TEMPAUKSEEN OSALLISTUMISESTA

Kiitos, että tulet vaatimaan ilmastolakia! Tästä viestistä löydät ohjeita ja käytännön tietoja ihmisbanderollitempaukseen.

Aluksi lyhyt muistilista asioista, jotka sinun on tarpeen huomioida etukäteen:

ole ajoissa paikalla eduskunnan päärakennuksen edessä, kun vuorosi alkaa (klo 8 tai 10, ilmoittautumisesi mukaisesti)

pukeudu mustaan tai tummiin ja kirkkaisiin väreihin

varaa lämmintä vaatetta, sateen sattuessa varustaudu sadevaattein

laukuille ja repuille on laukkunarikka, vältä kuitenkin suuria kantamuksia.

SAAPUMINEN PAIKALLE

Jos olet ilmoittautunut ensimmäiseen vuoroon (klo 8-10), saavu eduskunnan päärakennuksen portaiden eteen tasan kello kahdeksalta. Jos olet ilmoittautunut toiseen vuoroon (klo 10-12), saavu niin ikään päärakennuksen portaiden eteen tasan kello kymmeneltä. Ajoissa paikalle saapuminen varmistaa, että ihmisbanderolli muodostuu suunnitelmien mukaan ja lähettää mahdollisimman vahvan poliittisen viestin. Kokoonnumme ensin portaiden edessä olevalle parkkipaikalle ja annamme tarkempia ohjeita siitä, miten löydät oman paikkasi kuviosta.

MITEN VARUSTAUDUN? ENTÄS SADE?

Laita yllesi tummat vaatteet. Musta väri sekä muut kirkkaat ja tummat värit ovat parhaita, sillä ne erottuvat parhaiten portaiden ja makuualustojen väristä. Mitä paremmin erottuva teksti, sitä näyttävämmät kuvat lehdistössä. Housujen ja takin ei tarvitse olla täysin samaa väriä. Harmaa, beige, keltainen, khakinvihreä ja muut haaleat värit eivät erotu portaiden ja makuualustojen väristä, joten pyydämme, ettet pukeudu näihin väreihin.

Järjestämme paikalle lämmintä juotavaa ja taukojumppaa sekä retkipatjamaisen makuualustan jokaiselle, mutta syyskuun aamupäivä voi olla kolea. Pukeudu siis lämpimästi ja kosteudenkestävästi – tempaus toteutetaan, satoi tai paistoi ;) Suosittelemme ottamaan mukaan oman tyynyn tai muuta lisäpehmustetta sekä päähineen, kaulahuivin ja hansikkaat. Paikallaan maatessa tulee yllättävän viileä.

Jos sattuu sadesää, pukeudu sadevaatteisiin. Kirkkaat sadeasut erottuvat loistavasti, joten ne käyvät erinomaisesti tempausvaatteiksi!

MITÄ SIIS TAPAHTUU? MITÄ MINUN PITÄÄ TEHDÄ?

Kussakin vuorossa maataan eduskunnan portailla ihmiskirjaimina noin 2x40 minuuttia. Kaksituntisen vuoron alusta noin puoli tuntia mennee ihmiskirjainten muodostamiseen, ja jäljelle jäävä 1,5h jaetaan kahtia taukojumpan avulla. Vuorosta ei voi lähteä kesken pois, jotta kirjaimet pysyvät kokonaisina. Tempauksen juontaa näyttelijä Juha Kukkonen, ja paikalle tulee lukuisia kansanedustajia. Luvassa on puheiden lisäksi musiikkia ja mahdollisuus kysyä ympäristöjärjestöjen ilmasto- ja energia-asiantuntijoilta kaikki, mitä olet aina halunnut tietää ilmastosta, mutta et ole kehdannut kysyä.

MIHIN JÄTÄN LAUKKUNI, MISSÄ ON VESSA...?

Järjestämme paikalle laukkunarikan, jota valvotaan koko tempauksen ajan. Vältä isoja kantamuksia – työvaatteet tai läppärin tms. sisältävä reppu mahtuu kyllä laukkunarikkaan.

Eduskunnan lisärakennuksessa eli Pikkuparlamentissa olevan kansalaisinfon wc on osanottajien käytettävissä. Huomaa kuitenkin, että kansalaisinfo aukeaa vasta klo 10! Ensimmäisessä vuorossa olevien kannattaa siis välttää useiden litrojen tankkausta ;)

MIKSI IHMISBANDEROLLI, MIKSI MAKAAMME? JA MIKSI 9.9?

Eduskunnan syysistuntokausi alkaa 9.9. Tällä istuntokaudella käsitellään ilmasto- ja energiastrategiaa, joka hahmottelee Suomen ilmastopolitiikkaa vuosikymmeniksi eteenpäin. Suomen suunnittelemat ilmastotoimet eivät vastaa kahden asteen tavoitetta, vaan toteutuessaankin vähennykset olisivat aivan liian pieniä. Lisäksi näiden vähäistenkin tavoitteiden saavuttaminen on epävarmaa ilman pitkäjänteistä suunnitelmaa ja laintasoista sitoutumista. Emme tarvitse kunnianhimottomia linjauksia, tarvitsemme ilmastolain. Nyt!

Kansanedustajille on lähetetty lähes 16 000 viestiä, joissa suomalaiset ovat pyytäneet ilmastolakia. Haluamme kannustaa kansanedustajia olemaan vastuunsa mittaisia. 9.9. jätetään eduskunnalle ilmastolakialoite, jonka vaikutusta haluamme tehostaa omilla vartaloillamme. Olemme ilmastonmuutoksen torjumisen kanssa niin tosissamme, että viestimme vartaloillamme ”ilmastolaki nyt”. Ovatko kansanedustajat tosissaan? Otetaan selvää!

MUITA KYSYMYKSIÄ?

Ota rohkeasti yhteyttä:

meri.pukarinen@maanystavat.fi, 050 329 3479

Nähdään ihmisbanderollissa!

Ei kommentteja: