Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

22.3.2013

Romuttaako Sote-uudistus perusterveydenhuollon?

Nyt sitten saatiin jo ennen kunnallisvaaleja lupailtu hallituksen Sote-uudistus, joka ei vielä kunnallisvaaleihin ehtinyt kun haluttiin tuottaa priimaa. Näyttää siltä, että kun uudistuksessa on keskitytty palveluiden saatavuuteen, niiden saavutettavuuden kanssa onkin niin ja näin.

Mitä tämä merkitsee itäisellä Uusimaalla? Pukkila ja Myrskylä ostavat sosiaali- ja terveyspalvelunsa Päijät-Hämeestä. Uudistuksessa Päijät-Hämeen yliopistollinen keskussairaala sijaitsee Tampereella, joka on julkisella liikenteellä lähes tekemätön matka. Muualla, esimerkiksi Vaasassa uudistus merkitsee myös selkeää huononnusta kulkuyhteyksiin; kun vaasalaiset aiemmin ovat käyttäneet Tampereen yliopistosairaalan palveluita, nyt heidän on mentävä Turkuun, vaikka Helsinkiinkin pääsisi paremmin.

Sote-uudistus uhkaa myös Porvoon sairaalaa. Jos Sipoo tukeutuu tästä lähtien HYKS:in palveluihin, Porvoon sairaalan ylläpitämiseen vaadittava kriittinen asukaspohja putoaa lähes neljänneksellä. Keskiviikkohesarissa kuultujen sipoolaislääkärien mukaan yhteistyö Porvoon kanssa toimii nyt hyvin, ja on epäiltävissä, että välttämättä Hyksistä ei tulla pitämään esimerkiksi katetrikoulutuksia yhtä sujuvasti kuin Porvoosta Nikkilän terveysasemalle. Nykyisellään moni Porvoon sairaalan lääkäri pitää vastaanottoa myös Sipoossa, jolloin lähetetoiminta on saumatonta.

Sote-uudistus voi siis tarkoittaa Porvoon sairaalan alasajoa, jolloin koko maakunnasta loppuvat synnytysten lisäksi kaikki muutkin erikoissairaanhoidon palvelut. Porvoon sairaala on vahvistus koko Uusimaan terveydenhuollon palvelutasolle, täältä on saanut avun esimerkiksi moni lonkka-ja polviproteesipotilas, jotka on lähetetty jononpurkuun pääkaupunkiseudulta. Porvoon sairaala sitäpaitsi palvelee, myös työllistää, muitakin kuin terveydenhuollon henkilökuntaa. Mistä työpaikat Porvoon sairaalan tukipalveluiden työntekijöille, jos katsotaan, ettei neljä kuntaa ole sairaalan väestöpohjaksi riittävä?

Sote-uudistus asettaa haasteita myös jo nykyisellään yhteensopimattomille terveydenhuollon tietojärjestelmille. Pelkään paitsi potilasasiakirjojen, laboratorio- ja kuvantamistulosten siirrettävyyden mutta ennen kaikkea potilaiden terveyden puolesta.

Ei kuitenkaan tullut ihan priimaa Sote-uudistuksesta. On ihme, ettei hallitus tuon parempaa saanut aikaan, vaikka Sote-uudistusta valmisteltiin kuin Iisakin kirkkoa.

Ei kommentteja: