Hesarin teettämän mielipidemittauksen mukaan (Kalevan juttu tästä löytyy klikkaamalla otsikkoa) 57% vanhemmista haluaisi kouluihin maahanmuuttajataustaisille oppilaille kiintiöt. Ilmeisesti tämä tarkoittaa enimmäis-, ei vähimmäiskiintiöitä. Kuitenkin, tämänaamuisessa Hesarissa otsikoitiin, että "opettajat eivät innostu maahanmuuttajakiintiöistä". Ei pidäkään innostua. Ne ovat laittomia.
Samassa Hesarissa sinänsä ansiokkaasti pohdittiin sitä, että jos halutaan maahanmuuttajakiintiö, samalla tulee ottaa kantaa siihen, mikä on maahanmuuttaja: viitataanko 1. vai 2.sukupolven mamuihin? Ja kohdeltaisiinko "länsimaalaisia" ja "ei-länsimaalaisia" mamuja samalla tavalla teoreettisissa ja mahdollisissa kiintiöissä?
Otetaan ajatusleikki. Jos Norjassa syntynyt, pakistanislaisten vanhempien lapsi, ystäväni Balal töidensä takia muuttaisi perheineen Suomeen, ja he tekisivät Suomessa asuessaan lapsen, olisiko hänen mahdollisesti Suomessa syntynyt lapsensa maahanmuuttaja vai ei? Perhe on islaminuskoinen mutta norjankielinen. Jos hänet todettaisiin syyllistyneeksi maahanmuuttoon (ehkä äitinsä kohdussa), luokiteltaisiinko hänet länsimaiseksi vai ei-länsimaiseksi maahanmuuttajaksi?
Opetin viime keväänä jonkin verran viidettä koululuokkaa eräässä helsinkiläislähiössä. Kokemukseni perusteella on vastuutonta ja sitäpaitsi hutipotku projisoida mamu-lapsiin se, että omat lapset eivät osaa istua paikallaan hiljaa, kuunnella opetusta ja tehdä koulutehtäviä.
Kuinka monta sukupolvea eteenpäin lapset pitää leimata white flight-ilmiön välttämisen pelossa?
3 kommenttia:
No lakiahan on helppo muuttaa tarvittaessa, kuten tänään perustuslakia. Senhän takia koko lainsäädäntöelintä ylipäätään tarvitaan, että lainsäädäntö vastaa enemmistön näkemyksiä. Tätä varten kirjoitetaan uusia lakeja ja muutetaan / kumotaan vanhoja.
Lakia toki voidaan muuttaa. Tällöin kuitenkin tulee ottaa kantaa siihen, millä perusteilla oppilaaksiottoperusteita muutetaan. Ts. olisiko perusteena esimerkiksi äidinkieli/mitattu kielitaito, syntyperäisyys tms. Toivon kuitenkin totisesti, ettei tällaiseen mennä.
Silloin kun kouluihin kaivataan mamu-kiintiöitä, kukaan ei kuitenkaan taida toivoa sellaisia esimerkiksi sellaiseen paikkaan kuin Helsingin kansainvälinen koulu, jossa kaikki tai lähes kaikki ovat maahanmuuttajien lapsia?
Oikeasti tässä keskustelussa tarkoitetaan ei-työperäistä, ei-länsimaista maahanmuuttoa. Ja en näe, miten lakitekstiin voisi kirjata erottelupykälän tarkoittamaan vain heitä.
Lähetä kommentti