Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

1.11.2012

Miten saataisiin äänestysaktiivisuus nousuun?



Päättyneissä kunnallisvaaleissa äänestysaktiivisuus oli niin hävettävän alhainen, että on häpeällistä spekuloida mahdollisilla voittajilla ja torjuntavoittajilla. Ainoa voittaja olivat nukkujat.

Äänestäjiä on turha syyllistää tästä. Kun puoluejohtajien sijaan, Timo Soini etunenässä, meillä on harhaanjohtajia jotka yrittävät hämärryttää sen, mistä tässä kaikessa on kysymys, ei olekaan ihme, että kansalaiset luulevat että tässä ollaan valitsemassa sopivaa myssyä melonille. Kuntalaisia ei siis pidä syyllistää passiivisuudesta, ja siksi äänestyspakko ei olekaan paikallaan.

Äänestäminen pitää palauttaa oikeudeksi, ei velvollisuudeksi. Jokaisella on oikeus vaikuttaa siihen, tuleeko läheiselle tielle valot ja siihen, pysähtyykö kirjastoauto omaan kylään. Tämän eteen kannattaakin tehdä töitä myös muulloin kuin vaaleissa. Aloite voi tulla keneltä hyvänsä, mutta vastuu on kuitenkin puolueiden, jotka ovat kansalaisten vaikuttamisen ja kansalaiskasvatuksen kanavia ja välineitä. Kuitenkin aloitteiden sijaan tarvitaan nimenomaan tekoja, ja niitä voivat tehdä muutkin kuin presidentti.

Kun nähdään poliittisen vaikuttamisen olevan luonteva jatke arkipäiväiselle työlle ja harrastamiselle, äänestäminenkin suttaantuu kuin itsestään, vaikuttamisen ja osallistumisen sivutuotteena. Äänestäminen on demokraattisen aktiivisuuden ja osallistumisen luonteva seuraus, ei päinvastoin niin, että oletettaisiin, että jos kaikki saataisiin äänestämään vaikka sitten pakolla niin kyllä yhteiskunnallinen osallisuus sillä jo suttaantuisi. Puolueet eivät saa olla vain vaaliorganisaatioita, ne ovat yhteiskunnallisen vaikuttamisen välineitä.

Nyt vaalien alla järjestettiin monenlaisia tempauksia ja juteltiin, puoluerajojen ylitsekin, ties millaisesta yhteistyöstä. Toivottavasti tämä muistetaan vaalien välilläkin. Demokratia pitää tuoda ihmisten luo. Puolueet, joilla on kanava kunnalliseen päätöksentekoon, järjestäkööt ympäristön siivoustalkoita, vanhusten kävelytystalkoita, mitä hyvänsä. Jos ja kun demokraattisen vaikuttamisen välineemme, eli puolueet, osoittavat toimivuutensa, ehkä myös usko niiden toimivuuteen palaa. Jos politiikka palaa kansan pariin ja demokratia toteutuu muulloinkin kuin vaaleissa, silloin äänestysaktiivisuuskin nousee. Seuraaviin kunnallisvaaleihin valmistautuminen on aloitettava jo nyt!




2 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

on häpeällistä spekuloida mahdollisilla voittajilla

Tämä on varmasti yksi tehokkaimmista tavoista vähätellä äänestäjiä, että ei osaa edes tunnustaa kun tulee turpiin. Väkisinkin herää kysymys, että äänestetäänkö turhaan. Että äänestetäänkö kansalaisten asioiden hoitamisesta vai pelkästään joidenkin tahojen vallassa pysymisen riemusta.

Jos äänestysaktiivisuutta halutaan nostaa, niin äänestämisellä tulee olla merkitys. Nykyisessä hallituksessa PM on sanonut, että ainoa todellinen merkitys kunnanvaltuutetuilla on valita, mistä pankista velka nostetaan. Jos halutaan antaa kunnille ja kuntalaisille oikeus päättää oman kuntansa asioista, niin sitten pitää hyväksyä että meille muodostuu erilaisia kuntia. Tätähän eduskunta - Vihreät ja muu vasemmisto etunenässä - ovat vasytustaneet ja lisänneet kustannusta toisensa perään kuntien harteille.

Eli ei nykyinen matala äänestysaktiivisuus ole mikään pakkotila, vaan seurausta siitä, mitä kansalaiset ajattelevat poliittisesta systeemistä. Eli ei toimi.

Unknown kirjoitti...

Ehdoin tahdoin turpiin ottamista on myös tehdä sellaista politiikkaa, jolla tuomitaan puolue iänaikaisesti pois vastuusta, ja silkka valtaapitävien arvostelu ilman omaa vaihtoehtoja tai näyttöjä mistään on kansalaisten turpiin vetelemistä.

Jos ei onnistunut osumaan oikeaan yhden ehdokkaan henkilökohtaisen kampanjan onnistumisessa, on hyvin vaikea nähdä, että pystyisi näkemään kovin tarkasti laajempiakaan trendejä, kuten esimerkiksi kokonaisten puolueiden kannatusta saati motiiveja tämän takana.