Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

24.7.2013

Retkellä Porvoon virkistysalueilla

Uudenmaan Virkistysalueyhdistys ry:n hallitukseen valittuna katson moraaliseksi velvollisuudekseni tutustua ainakin oman kuntani virkistysalueisiin, kuten yleensäkin katson moraaliseksi velvollisuudeksi perehtyä luottamustehtäväni substanssiin. Tänään tein pyöräretken kahteen yhdistyksen virkistysalueeseen Emäsalossa: Stornäsuddeniin ja Varlaxuddeniin.

Stornäsudden on suhteellisen pieni alue, joka löytyy kun ajetaan Emäsalon sillan jälkeen heti ensimmäistä vasemmalle kääntyvää tietä toista kilometria. Paikalle on hyvät opasteet. Varlaxudden taas sijaitsee aivan Emäsalon eteläisimmässä päässä, eikä siitäkään voi erehtyä kun vaan ajaa Emäsalontietä. Noin 13 kilometriä Varlaxuddenin risteyksestä osoittaa viitta vasemmalle.

Yhdistyksen missionahan on hankkia virkistyskäyttöön soveltuvia maa-alueita Uudeltamaalta, mieluiten mahdollisimman hyvin joukkoliikenneyhteyksien päästä. Tässä onkin jo ensimmäinen kompastinkivi: Emäsaloon menee ja sieltä tuo kaksi bussivuoroa päivässä, ainoastaan. Suhteellisen hyväkuntoiselle ja tervejalkaiselle henkilölle, kuten minulle, ei tuota ongelmia pyöräillä kotoani Varlaxuddeniin noin 26 kilometrin matka.

Tästä seuraakin sitten tietty ristiriita: jos virkistysalueelle ei oikein tahdo päästä julkisella liikenteellä, tämä ei toki karsi nauttijoiden joukosta autollisia ja tervejalkaisia. Pyöräilijänä mietin kuitenkin hyvin tarkoin, minne lähden virkistäytymään. On merenrantakohteita saatavilla paljon lähempänäkin kotoani.

Ristiriita on siis seuraava: siitä, että jonnekin pääsee jalkaisin, ei seuraa sitä, että sinne myös mennään, jos ulkoilu onnistuu lähempänäkin. Periaatteellisesta saavutettavuudesta ei siis seuraa käyttöä, ja omin jaloin (mihin luetaan myös pyöräily) liikkuvalla on enemmän valinnanvaraa kuin autoilijalla. Tämä tarkoittaa sitä, että hänen ulottuvillaan ja käytettävissään on sellaisia lähivirkistysalueita johon ei ilman omia jalkoja pääse, kuten esimerkiksi Holken. Seuraus tästä huomiosta on se, että yhdistyksen missio hankkia virkistysalueita hyvien julkisten liikenneyhteyksien päästä on sitäkin tärkeämpi.

Kuitenkin Stornäsuddeniin ja Varlaxuddeniin kannattaa kyllä tehdä retki, ja ottaa eväitä mukaan ja nauttia niistä Stornäsuddenin nuotiopaikalla tai Varlaxuddenin laavulla. Reissu on vaivan väärti pyörälläkin.



Stornäsudden.



Varlaxudden.



Holkenin laavu.

Yhdistyksen toimintaan voi tutustua klikkaamalla tämän bloggauksen otsikkoa.

Ei kommentteja: