Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

16.10.2013

Älkää syyttäkö kunnallispoliitikkoja...

... laiskoiksi ja sitoutumattomiksi, jos nämä eivät pääse järjestämäänne tilaisuuteen. Pienenä vinkkinä: ne tilaisuudet kannattaa järjestää illalla. Muuten kunnallispolitiikka on mahdollista ainoastaan työttömille, eläkeläisille ja hyvin vakavaraisille.

Kunnallispoliitikot käyvät nimittäin töissä. Eivät tietenkään kaikki, mutta suurin osa, ja älkää syyttäkö niitä, jotka eivät käy, siivelläeläjiksi, sillä onpa heillä ainakin sitten aikaa paneutua ansiopäivärahalla tai eläkkeellä teidän asioihinne. Eikä kunnallispolitiikka ole työ, saati palkkatyö. Ei auta, vaikka työnantajan pitääkin päästää työntekijänsä hoitamaan kunnallisia tai kuntayhtymien luottamistehtäviä, sillä vaikka jos jossakin tapauksessa ansionmenetyksestä maksettaisiinkiin korvaus, se tulee vasta useiden kuukausien päästä, minä aikana pitää maksaa lainanlyhennykset, ostaa bussikortit yms. Myös kunnallispoliitikon.

Joskin kunnallispoliitikot ovatkin keskimäärin edustamaansa kuntalaista koulutetumpia ja suurituloisempia, tämä ei johdu luottamustehtävistä, vaan siitä, että näihin tehtäviin valikoituu mattimeikäläisiä korkeakoulutetumpaa väkeä, koska nämä ovat kiinnostuneempia yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, ja näillä on keskimääräistä enemmän tietoa yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja päätettävien asioiden syy-seuraussuhteista. Se, että kunnallispoliitikot ovat keskimääräistä kuntalaista suurituloisempia, johtuu edellisestä: korkeakoulutetuilla on keskimääräistä korkeampi palkkataso. Ja ainakin Porvoossa huomattava osa korkeakoulutetuista - joita siis luottamushenkilöistä on normaalia suurempi osuus - sukkuloi töissä Helsingissä, jolloin keskelle päivää sijoitettu tunninkin vierailu nielaisee helposti puolet työpäivästä.

Kunnallispolitiikalla ei siis rikastu, ei edes elä. Luottamustehtävistä saa joistakin kympeistä korkeintaan muutamia satasia kuukaudessa, ja niistä peritään vielä puoluevero, joka on ainakin Vihreille merkittävä toimintarahoituksen lähde.

Kaikille kansalaisjärjestöille, oppilaitoksille, yrityksille ja vastaaville, jotka toivotte siis kunnallispoliitikkojen osallistuvan paneelikeskusteluihinne tai vierailemaan tutustumassa toimintaanne: järjestäkää ne tilaisuutenne illalla. Veikkaan, että siten niihin ehtivät kuntalaisetkin paremmin.

Aiemman aihetta sivunneen kirjoitukseni voi lukea klikkaamalla tämän bloggaukseni otsikkoa.

Ei kommentteja: