Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

17.3.2012

Ulkoistamalla savuttomaksi

Kun Helsinki ja moni muukin kaupunki on julistautunut savuttomiksi työympäristöiksi, niin moni muukin työpaikka on tulossa perässä. Erittäin kätevä tapa ratkaista tupakoinnin valvonnan ongelma on mahdollisimman monien julkisesti tuotettujen toimintojen ulkoistaminen liikelaitoksiin tai kokonaan.

Kirjoitin toissa kesänä (kts. klikkaamalla otsikkoa), että suuren testin kaupunkien savuttomuudelle tulevat asettamaan bussikuskit. No, mitään ongelmaa ei ole. Eiväthän he ole kaupungin työntekijöitä.

On ainakin imagon kannalta enemmän kuin ymmärrettävää että sairaalat julistautuvat savuttomiksi työpaikoiksi. Sairaalathan paitsi parantavat sairauksia, pyrkivät myös edistämään terveyttä. Potilaiden savullisuuteen ei kuitenkaan voi puuttua, sillä tällöin puututtaisiin vastoin omaa tahtoaan sairastuneiden yksilöiden itsemääräämisoikeuteen. Henkilökunnalla itsemääräämisoikeutta ei ole, koska he ovat myyneet sen työsopimuksessa työnantajalle. Tosin lienee perverssiä väittää tupakointia perustarpeeksi...

Lääkärit eivät nykyään mainittavammin kessuile, joten heitä ei massamitoin tarvitse patistaa savuttomuuteen. Tasa-arvon nimissä samojen sääntöjen on koskettava kuitenkin kaikkia, onhan kyse yhdestä ja jaetusta työympäristöstä. Kyse ei sairaalaympäristössä ole tiedosta - jota on tarjolla sairaalassa jos missä - eikä sosiaalisen paineen puuttumisesta vaan ennemminkin työntekijöiden sosioekonomisesta taustasta: matalapalkkainen hoitohenkilökunta ja hallinnon työntekijät röökaavaat ihan siinä missä muissakin työpaikoissa.

Pitäisikö hoitajien ja sihteereiden koulutustasoa sitten nostaa niin hoituisi ainakin sosiaalinen tausta? Suomessa tulee olemaan pula juuri näiden matalapalkkatöiden tekijöistä, joten ei heitä auta ryhtyä yleissivistävästi ylikouluttamaankaan. Koska koulutustasoa ei kannata nostaa, keskityttäköön ekonomisiin taustatekijöihin eli nostettakoon siis matalapalkka-alojen palkkoja mieluummin, sillä eivät ne palkankorotukset kuitenkaan mene savuna ilmaan vaan pikemminkin terveellisempään ruokavalioon!

Ei kommentteja: