Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

15.3.2012

Mikä on poliittisissa virkanimityksissä vikana?

Ensin pitäisi ratkaista, mikä on poliittinen virkanimitys, tai mikä on räikeä poliittinen virkanimitys. Räikeästä poliittisesta virkanimityksestä on silloin kyse jos tietyn puolueen jäsenkirjalla pääsisi ohittamaan muuten pätevämpiä hakijoita.

Suomessa on perustuslaissa taattu vapaus järjestäytymiseen ja puolueisiin kuulumiseen. Puolueisiin kuuluminen indikoi positiivisesti sitä, että yksilö näkee ulkomaailman sellaisena paikkana, johon voi ja kannattaa yrittää vaikuttaa. En halua merkittäviin virkoihin ihmisiä, jotka kuvittelevat itsensä ajopuiksi, jotka tekevät itsestään marttyyreitä, uskoen, että he eivät voi vaikuttaa mitenkään päätöksentekoon. Ainakaan puoluejäsenkirja ei saa olla itsessään mikään paarian poltinmerkki, sillä tämähän jääväisi huomattavan osan pätevistä ja useimmiten jopa pätevimmistä hakijoista.

Politiikassa tutustutaan paitsi muihin päättäjiin, myös virkamiehiin ja kansalaisjärjestöihin. Tästä ei voi olla mitään muuta kuin hyötyä esimerkiksi sellaisessa virassa, jota nyt ovat Tuija Brax ja Päivi Lipponen hakemassa. Jos jokin yksittäinen puolue, esimerkiksi Vihreät, tehdään syntipukiksi poliittisesti meritoituneiden henkilöiden julkisen virkojen hakemisessa, se samalla tarkoittaisi sitä että tämä puolue tuomittaisiin naiiviksi uhrilampaaksi, jonka tulisi vapaaehtoisesti nostaa kätensä pystyyn kun se donquijotemaisesti yksin yrittäisi muuttaa virkojenhakukulttuuria, jättäen areenan muiden puolueiden vapaaksi temmeltää.

Ei kommentteja: