Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

16.2.2013

Kuntien henkilöstöstä ei saa tehdä syntipukkeja

Kun huolestuneet askolalaisvanhemmat viikonvaihteen Uusimaassa tarjosivat kuntien talousvaikeuteen lääkkeeksi henkilöstön lomautuksen, tämän on oltava aivan vihoviimeinen keino. Ylipäätään peruspalveluja ja henkilöstöä ei voi panna vastakkain, koska henkilöstö nimenomaan tuottaa näitä peruspalveluja.

Jos kunnan henkilöstö lomautetaan, heidän hyvinvointinsa, terveytensä ja toimeentulonsa kärsii, ja moni heistä joutuu toimeentulotukiluukulle. Jolloin kunta maksaa viulut toimeentulotuen ja sairauslomien muodossa. Myös kunnan maine luotettavana, oikeudenmukaisena ja houkuttelevana työnantajana kärsii.

Tämä ei voi olla Askolan eikä minkään muunkaan kunnan edun mukaista. Jo nyt esimerkiksi kyläkouluihin rekrytoiminen on ihan tarpeeksi vaikeaa. Muutenkin kylien palvelut ovat luonnollisesti haavoittuvia, niihin on erittäin vaikea saada esimerkiksi sijaisia. Onkin kuntalaisen oikeusturvan mukaista, että kunta on niin vahva, että sillä on varaa huolehtia peruspalveluistaan riittävän elinvoimaisissa yksiköissä, joilla sitten voi olla etäpisteitä myös kylissä.

Tein valtakunnallisen selvityksen vapaa-ajan-, nuoriso-, -ja työllistämispalveluista vuonna 2010, jolloin osoittautui, että kunnissa tosiaan on eroja. Toimivat palvelut ovat myös kuntien kilpailukykytekijä, ja niiden tuottajista eli henkilökunnasta ei saa tehdä syntipukkeja siihen, että kunta on ajettu konkurssikypsäksi naurettavan alhaisella veroprosentilla.

Michael Perukangas
porvoolainen vihreä peruspalvelutyöntekijä ja tutkija

Kirjoitus julkaistiin Uusimaassa maanantaina 18.2.2013.

Ei kommentteja: