Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

6.2.2013

Miksi kuntien kannattaa ulkoistaa työterveyshuoltonsa

Onko työterveyshuolto, tuo laillistettu julkisen terveydenhuollon ohituskaista, peruspalvelu? Moni ryhmä, kuten työttömät, opiskelijat ja kotiäidit, puhumattakaan freelancereista, ovat vailla työterveyshuoltoa. Peruspalvelu siitä tulee paradoksaalisesti silloin kun se sälytetään julkisen terveydenhuollon hoidettavaksi, ja varsin onnahtelevasti toimiva sellainen.

Olen kuullut, että yksityisellä sektorilla paikka paikoin on huolehdittu työterveydestä oikein hyvin. Tämä on minulle tuttua tosin vain kuulopuheen tasolla, julkisella ja kansalaisjärjestösektorilla työurani tehneenä. Uskoisin, että kuntasektorilla ja kuntayhtymissä asiat ovat pääsääntöisesti huonommin. Kuitenkin, jos peruspalveluista halutaan pitää kiinni, ehkä sitten ainakin peruspalveluiden työntekijöiden työterveyshuolto pitäisi järjestää jotenkin, vaikka sitten rahaa kaatamalla yksityiseen terveydenhuoltoon, sillä varhainen hakeutuminen hoitoon säästää pitkällä tähtäimellä.

Epidemiat halvaannuttavat sairaalat, terveyskeskukset, päiväkodit ja koulut, kaikki laitoksia, joissa ollaan päivittäin tekemisissä ihmisten kanssa. Näin on jopa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitoyhtymässä ja Porvoon avoterveydenhuollossa, joiden oma työterveyshuolto on käytännössä sälytetty terveyskeskuksien hoidettavaksi. Kuntalaiset olkoon sitten ilman peruspalveluja koko sen ajan kun opettaja tai terveyskeskuslääkäri jonottaa toiselle terveyskeskuslääkärille omassa kotikunnassaan, joka ei välttämättä ole sama kuin työskentelypaikkakunta, jolloin yksi lääkärinaika syö helposti puoli työpäivää.

Ei-akuuteissa tapauksissa, kuten esimerkiksi sisätautitulehduksissa tai ortopedisissa vaivoissa, jonotusaika voi olla useita viikkoja terveyskeskukseen, kun taas Lääkärikeskuksesta ajan saa yleensä heti. Jatkohoitolähetettä odottaessa akuutista tulee herkästi krooninen ja kroonisesta akuutti, jolloin joudutaan jo harkitsemaan sijaisen palkkaamista.

Peruspalveluiden työterveyshuollosta huolehtiminen on tärkeää siksikin, että niissä työskentelee matalapalkkaisia ihmisiä, joilla ei ole varaa käyttää yksityisiä ohituskaistoja ja sosioekonomiset terveyserot kasvavat entisestään.

Michael Perukangas
entinen sairaalan osastonsihteeri

Kirjoitus on julkaistu Uusimaa-lehdessä perjantaina 8.2.2013.

Ei kommentteja: