Huittislainen kaupunginvaltuutettu on tehnyt aloitteen päivähoidossa olevien lasten lomaoikeudesta, koska on käynyt ilmi että vanhemmat "väärinkäyttävät" subjektiivista päivähoito-oikeutta laittamalla lapset päivähoitoon oman vuosilomansa aikana.
Vanhempia on helppo moralisoida, mutta joillekin lapsille subjektiivinen päivähoito-oikeus voi todellakin olla oikeus. Toiseksikin, vaikka työlainsäädännössä vuosiloma olisikin subjektiivinen oikeus, käytännössä näin ei kuitenkaan ole. Työsuhteiden pätkittämisen ansiosta, Suomessa on kymmeniä ellei satoja tuhansia nk.epätyypillisissä työsuhteissa eläviä, joille loma on pelkkä kuulopuhe. Kun tähän lisää vielä yrittäjät, on selvää, että johonkin lapset pitää laittaa etteivät he jää heitteille.
Oikeassa maailmassa kannattaa olla enemmän huolissaan lapsien heitteillejätöstä siksi, että heillä on pakkolomaa mutta heidän vanhemmillaan ei ole. Isommillakin lapsilla voi tulla olo aika yksinäiseksi lomalla. Koululaistenkin kesäloma voi olla monille tosiasiallinen heitteillejättö silloin kun vielä ollaan niin nuoria ettei saada kesätöitä, vanhemmat eivät saa kesälomaa eikä kaikilla jälkiteollisena aikana enää ole mummoloita maalla tai edes Varistossa. Moni aika iso koululainen alkaa kuluttamaan uraa lattiaansa kun aletaan päästä heinäkuuhun niin että heidät voisi laittaa kiertämään leikkikehää ja valjastaa tuottamaan sähköä.
Tällaisia höpöjä aloitteita ei tarvita. Ne johtavat lasten heitteillejättöön. On ihan selvää, että lasten ja vanhempien yhdessäolomahdollisuuksia tulee tukea, mutta ei se nyt näin ihan mene. Homma menee niinpäin että ensin pitää tukea vanhempien lomaoikeutta ja sitten mahdollisuuksia viettää sitä yhteistä aikaa lomalla, ja tähän monet voivat tarvita apua. Siksi esimerkiksi lomajärjestöjä tuleekin tukea. Myös seurakunnat tekevät arvokasta työtä heikossa asemassa olevien perheiden lomailun ja vapaa-ajan tukemisessa.
Turun Sanomien uutisoinnin aiheesta voi lukea klikkaamalla tämän bloggauksen otsikkoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti