Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

18.1.2012

Gustav Leonhardtin muistolle

Toissapäivänä kuollut Gustav Leonhardt (1928-2012) oli yksi keskeisiä hahmoja II maailmansodan jälkeen heräävässä barokkimusiikkia aikakauden tyylin mukaisesti esittävässä "autenttisessa" liikkeessä. Hollantilainen cembalisti-urkuri-kapellimestari Leonhardt tunnettiin etenkin Bach-tulkkina. Hänen levytyksensä Matteus-passiosta yhdistää romanttisemman tradition subjektiivisemmat äänenpainot ja autenttisen liikkeen kevyen artikulaation ihanteellisella tavalla; suurin Leonhardtin hanke oli parisenkymmentä vuotta kestänyt Bachin kantaattien kokonaislevytys Nikolaus Harnoncourtin kanssa.

Leonhardtin viimeinen konsertti oli noin kuukausi sitten Ranskassa. Tämän jälkeen hän peruutti väsymyksen vuoksi kaikki tulevat kiinnityksensä. Leonhardtin loppu tuli siis varsin nopeasti ja hän sai omistaa koko elämänsä elämäntyölleen.

Matteuspassion lisäksi minulla on Leonhardtilta 21 cd-levyn paketti, joka sisältää etenkin Bachia, mutta myös esimerkiksi Händeliä, Purcellia, Frescobaldia ja muita barokin klaveerisäveltäjiä. Leonhardtin barokkipaketti on antanut minulle uutta löydettävää jo 13 vuoden ajan, eikä se koskaan ehdy. Kiitos Gustav elämäntyöstäsi!

Tämän bloggauksen otsikkoa klikkaamalla voi nähdä Leonhardtin soittamassa Bachin Chaconnen.

Ei kommentteja: