Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

14.4.2013

Mikä yhdistää Pekka Himasta ja Antti Korhosta?

Alppilassa oppilaan tönäisyn takia irtisanottu opettaja Antti Korhonen ja valtionfilosofi Pekka Himanen ovat aikamme kasvot. Molemmat ovat herättäneet julkisen sanan, sosiaalisen median, keskustelupalstojen ja jopa addresseiksi masinoituneen julkisen vihan.

Filosofi Pekka Himasen akateemisiin ansioihin en ota tässä kantaa, sillä siihen vaaditaan vertaisarviota. Uskoisin kuitenkin voivani olla oman ryhmäni: omasta mielestään ei nyt niin hohdokkaan ammatillisen uran tehneiden humanisti-yhteiskuntatieteilijöiden edustajana aika vakuuttunut siitä, että kyse on omassa brändäyksessään katkeroituneiden, yleisviisaiksi wannabe-puolioloneuvoksiksi halunneiden ammatillisesti pettyneiden prekaarien ammatillisesta kateudesta.

Vielä vähemmän uskallan ottaa kantaa tähän opettaja-asiaan. Tuohtuneita ovat olleet ainakin omasta ammatillisesta onnistumisestaan epävarmat opettajat ja oman kotikasvatustehtävänsä onnistumisesta epävarmat vanhemmat. Lisäksi tuohtuneita ovat olleet kaikki ne muutkin, jotka ovat olleet epävarmoja siitä, kuuluvatko kumpaankaan näistä edellämainituista ryhmistä.

Ajan henkenä on siis projisoida oma epäonnistuminen moraaliseen paheksuntaan, ja yhtyä kivienheittelijöihin varmoina siitä, että oikeassa nuo muutkin ovat. Tai sitten haluavat vain osallistua johonkin, kokea voivansa muka olla osallisina vaikuttamassa johonkin. Saavatpa sitten olla jotakin mieltä jostakin, sivuseikka, tietävätkö siitä mitään, kiitos sosiaalisen median tai pikemminkin, kiitos kuuluu ihanteelle median sosiaalisuudesta, ja tämän maksiimin mukaan jokainen laulu todellakin on laulamisen arvoinen.

Ei se kuitenkaan ole. Nämä mylvijät sortuvat juuri siihen samaan josta Himasta kivittävät: että sillä ei ole mitään sanottavaa. Ei ole useimmilla näillä kivittäjistäkään. Kunhan kimittävät.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

"Tuohtuneita ovat olleet ainakin omasta ammatillisesta onnistumisestaan epävarmat opettajat ja oman kotikasvatustehtävänsä onnistumisesta epävarmat vanhemmat. Lisäksi tuohtuneita ovat olleet kaikki ne muutkin, jotka ovat olleet epävarmoja siitä, kuuluvatko kumpaankaan näistä edellämainituista ryhmistä."

Minusta unohdat tuossa nyt kaikkein oleellisimman asian. Tuohtuneita ovat työtä tekevät, kuukausipalkkaa nauttivat, jota ovat tuohtuneet hatarin perusteluin tehdystä työsuhteen purkamisesta. Vastaavia esimerkkejä löytyy ammattiliittojen lehdistä vaikka kuinka paljon, näitä sitten viedään oikeuteen ja työnantaja tuomitaan korvauksiin.

Harvinaisempaa kuitenkin on, että tällaiseen syyllistyy kuntatyönantaja, yksityisellä puolella taidetaan enemmän harrastaa tätä "pärstäsi ei miellytä, työsuhde loppui nyt" -tyyppistä toimintaa.

Opetusviraston perustelut ja selitykset ovat olleet koko ajan niin sekavia ja tarkoitushakuisia, etten usko asiasta olevan mitään epäselvää hallinto-oikeudessa.

Lopputulos tulee olemaan se, että Antti Korhonen menetti työpaikkansa, hallinto-oikeus määrää kaupungin maksamaan hänelle korvauksia laittomasta työsuhteen purkamisesta. Korvaukset maksaa siis kaupunki (=veronmaksajat), hätäisen päätöksen tehneet, tahtonsa läpi saaneet entinen rehtori ja pari kouluviraston ihmistä saivat tahtonsa läpi, heille ei mitään seurauksia asiasta tule.